La Marxa Mascançà

Presentació de la 10a Marxa Mascançà de Linyola (25/02/24)

La 10a Marxa popular Mascançà de Linyola és una marxa popular no competitiva que organitza el Club Excursionista Linyola -CELi– amb col·laboració de l’Ajuntament de Linyola i que farem el proper diumenge 25 de febrer de 2024.

Dos dels tres circuits d’aquesta marxa transcorreren en part pel magnífic entorn natural de l’Estany d’Ivars i Vila-Sana i també entre mig de les vinyes del Castell del Remei, podent gaudir d’uns hàbits de vida saludables com és caminar o córrer i alhora de la natura.

La 10a edició de la Marxa Mascançà forma part del circuit de marxes populars saludables “Marxa.cat”, promogut per l’Associació Atlètica Km0 Ponent, ja que ens uneixen els mateixos valors que des del Club Excursionista Linyola entenem el que ha de ser una marxa: una activitat no competitiva, de ritme lliure i per tant obertes al gran públic, de totes les edats, i pensades per fer-les tan corrent com caminant.

Una marxa és també cultura, salut, valors, compromís amb el territori i en tot cas és una activitat perquè en gaudeixi aquell/a que hi participa. A més és una aposta clara i pública als hàbits saludables –pràctica de l’esport i alimentació saludable– i el compromís del respecte amb el nostre entorn.

El fet de que la Marxa Mascançà formi part d’aquest circuit també ens compromet  a compartir les característiques que han de tenir totes les marxes saludables de Ponent i que són:

  • Són no competitives, i no comparteixen espai amb proves que ho són.
  • El marcatge serà molt visible, i es retirarà qualsevol residu del circuit.
  • Disposarà almenys d’un sistema d’inscripcions anticipades on-line.
  • Serà de ritme lliure, es podrà fer tan corrent com caminant, no parlarem de caminades ni de curses sinó de Marxes.
  • Han reduït la presència de sucre. Avituallaments saludables.
  • S’evitarà que l’activitat perjudiqui l’entorn natural i que l’impacte sobre el territori pel qual transcorre sigui mínim o fins i tot que serveixi per millorar-lo.
  • Tenen almenys un circuit més curt.
  • Tenen a més de l’habitual una opció vegetariana per l’esmorzar i els celíacs, previ avís a l’organització, tindran esmorzar específic.
  • Es buscarà la minimització dels residus, així com la recollida selectiva dels residus generats.

Aquest any hi haurà novament tres circuits: Lli de 10km, Fonoll de 17km i un de més llarg per als/les més valents/es (25,7km).

Cadascun d’aquests 3 circuits els hem anomenat amb 3 noms de plantes herbàcies molt arrelades a Linyola i el seu entorn.

Lli

El primer dels circuits és el Lli -el més curt- de 10km (com a novetat d’aquesta edició 2024 el circuit més curt encara l’hem fet una mica més curt, passant dels 13,4km dels anys anteriors als 10km que tindrà aquest any)

El lli també anomenat bri, grana de llinosa, herba feridora, llin, linet, llinosa, lli ver,… és una planta herbàcia de la família de les linàcies. Tot i que és popularment coneguda pel teixit que se n’extreu, té característiques medicinals força importants.

El nom de la població de Linyola sembla que podria provenir de la flor de lli, cultiu propi de la zona en èpoques passades. En documents antics apareixen els noms de Lliniola, Llinyola.

Podem veure un feix o una garba de lli a l’escut del portal de l’església i, a l’escut actual del poble, un ram de lli sobre l’escacat (tauler d’escacs).

Fonoll

El segon dels circuits és el Fonoll d’uns 17km. aproximadament.

El fenoll o fonoll (Foeniculum vulgare) és una espècie silvestre i conreada dins de la família Apiaceae, originària del sud d’Europa i el Pròxim Orient. És un dels condiments tradicionals de la cuina mediterrània.

Un lloc on abunda el fenoll és un fenolletfenollar, una fenolleda o fenollosa.

Camamilla

Aquest és el circuit llarg, d’uns 25,7km aprox.

La camamilla, camamil·la o camamirla (Matricaria chamomilla), és un planta herbàcia anual de la família de les asteràcies. Espècie originària d’Europa Meridional i Oriental així com d’Orient Pròxim, en l’actualitat es troba en tota Europa, Amèrica i Austràlia.

La camamilla s’utilitza com antiinflamatori, espasmolític, carminatiu i digestiu. i  a més d’us extern com afeccions de la pell, els ulls, pel cabell,… i també d’usos medicinals.

A Linyola sempre hi ha hagut una gran tradició en els diferents usos de la camamilla i durant aquests darrers anys, just abans de la pandèmia, durant el mes de maig es celebrava la Fira de la Camamilla de Linyola.

Podeu seguir les novetats de la nostra Marxa al nostre Facebook: Celi Linyola i també al nostre perfil d’Instagram: ce_linyola